Memoria este un atribut foarte important al omului, de aceea trebuie să ai grijă de ea încă din tinerețe, astfel încât să funcționeze în parametri normali pentru cât mai mult timp.
Mai mult, sunt numeroase studii care susțin că o memorie cât mai activă și mai antrenată poate să prevină boală Alzheimer.
- Alimentația joacă un rol foarte important deoarece poate să contribuie la menținerea capacității de concentrare și la stimularea memoriei. De aceea, este indicat să consumi cât mai multe fructe și legume cu frunze verzi, care conțin antioxidanți și elemente nutritive.
- Sportul este și el esențial pentru menținerea stării de sănătate și, implicit, a memoriei. Exercițiile fizice au un rol important în îmbunătățirea circulației sângelui, oxigenarea creierului și, prin urmare, acesta va funcționa excelent.
În plus, prin mișcare regulată îți poți diminua considerabil riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. - Dormi cel puțin opt ore pe noapte și, dacă este posibil, culcă-te înainte de ora 23.00. Nu uită: creativitatea și spontaneitatea sunt direct proporționale cu odihna!
- Menține un echilibru în ceea ce privește nivelul de stres. Chiar dacă este greu, încearcă să-ți diminuezi nivelul de stres, caută să ai cel puțin acasă activități care să-ți facă plăcere.
- Joacă-te în timpul liber. Astfel, jocuri precum șahul, scrabble, dezlegarea de rebusuri sau de integrame au rolul de a-ți antrena mintea. De asemenea, citește cât mai multe cărți din diferite domenii de activitate, care să-ți aducă bucurie și să-ți țină mintea ocupată.
- Ascultă muzică! Muzica are un efect de liniștire, dar și de revigorare a memoriei.
- Socializează cât de des poți. Ieși în parc sau vorbește la telefon cu prietenii, discutând despre cât mai multe subiecte.
- Glucoza este unicul „aliment” pe care îl consumă neuronii, aceștia având o influență benefică asupra memoriei de lungă durată. De aceea, este important să încerci să menții un nivel optim de glucoză în sânge.
- În același timp, este recomandat să nu exagerezi și să îți monitorizezi nivelul glucozei, deoarece această poate determina o glicemie peste limita normală, ceea ce poate conduce în timp la diabet zaharat.
- Poți lua suplimente cu vitamina B, întrucât ajută la buna funcționare a creierului sau îți poți furniza doză de vitamina B din alimente precum: ficat, gălbenuș de ou, drojdie de bere.
- Morcovii cresc capacitatea de memorare. Același efect îl au și nucile, așa că le poți consumă fără griji.
- Poți consumă ciocolată neagră pentru a avea o memorie bună pentru cât mai mult timp. Acesta are rolul de a activă anumite sisteme ale creierului, responsabile cu pomparea dopaminei, un element chimic important. Aceste sisteme îmbunătățesc capacitatea de memorare și mențin memoria în stare optimă.
- Exerciții care să-ți mențină memoria cât mai activă. Cu siguranță ai un nepot pe care să-l ajuți la matematică sau care să-ți solicite ajutorul, de exemplu la tabla înmulțirii. În consecință, operațiile matematice îți pot fi de real ajutor.